Kıymetli Evrak Hukuku
-
Senetlerin Devirlerine Göre Türleri
Senetler; nama, emre ve hamile yazılı olabilir. Kıymetli evrakın devri için herhalde senedin teslimi şarttır. Emre yazılı senetlerde: ciro ve…
Devamını Oku » -
Senette Protesto Nedir?
Vadesi gelmiş olan bir senet vade tarihinde ödenmez ise bu durum protesto denilen bir tür ihtarname ile tespit edilecektir. Kabul…
Devamını Oku » -
Ciro Ne Demek?
Poliçe ve diğer tüm emre yazılı senetler ciro ve senedin zilyetliğinin hamile geçirilmesi ile devredilebilmektedir. Poliçede ciro denildiğinde, bu sadece…
Devamını Oku » -
Çekin İptali Davası
Çekin iptali davası açılabilmesinin ilk şartı, çekin zayi olmasıdır. Çekin iptali davası açabilmek için gereken diğer bir şart ise, çek…
Devamını Oku » -
Çekte İbraz Süreleri
Bir ödeme aracı olan çekte vade yoktur, çek görüldüğünde ödenir. Çeke vade yazılsa bile, çek geçersiz olmaz, vadeye dair kayıt…
Devamını Oku » -
Çek Nedir? Çek Türleri Nelerdir?
Çek, kıymetli evrak niteliğine sahip bir kambiyo senedi olup, bir havalenin ödenmesi için çıkarılan teyit emridir. Çek, hukuki mahiyeti itibariyle poliçe…
Devamını Oku » -
Çekin Tedavüle Çıkarılması ve Devri
Çek tedavüle çıkarıldığı an, özellikle lehtarın üzerinde çek üzerinde hak sahibi olması, düzeleyenin ölümü, iflası, fiil ehliyetinin kaybedilmesi gibi hallerde…
Devamını Oku » -
Aval Ne Demek?
Aval, kambiyo senetlerine özgü bir tür kefalet olup Türk Ticaret Kanunu’nun 700. – 702. maddelerinde düzenlenmiştir. Aval, kambiyo kefaleti olarak…
Devamını Oku » -
Bono Nedir?
Bono, üzerinde miktarı yazılı bulunan paranın, belirli bir sürenin sonunda belirli bir kişi ya da kuruluşa ödenmesi gereken senet olarak…
Devamını Oku » -
Kıymetli Evrakın Tasnifi
Kıymetli evrak niteliğindeki senetler; Kambiyo senetleri, Türk Ticaret Kanunu ve Sermaye Piyasası Kanununda düzenlenen menkul kıymetler, Türk Medeni Kanununda düzenlenen…
Devamını Oku »