Medeni Usul Hukuku
-
Ön İnceleme Aşaması
Dilekçelerin karşılıklı verilmesinden sonra ön inceleme aşaması başlar ve tahkikata kadar sürer. Ön İnceleme Aşamasının Kapsamı Ön inceleme aşaması dilekçeler…
Devamını Oku » -
Dilekçeler Aşaması
Hukuk muhakemesinde dilekçeler aşaması dört evreden oluşur; Dava dilekçesi Cevap dilekçesi Cevaba cevap dilekçesi İkinci cevap dilekçesi Dava Dilekçesi Dava…
Devamını Oku » -
Hukuk Muhakemesinde Keşif
Hukuk Muhakemesi Kanunu’nun 288 ile 292. maddeleri arasında düzenlenmiş “keşif” kavramını inceleyeceğiz. Keşif Nedir? Hakimin uyuşmazlık konusunu duyu organları aracılığıyla…
Devamını Oku » -
Hukuk Muhakemesinde Dava Ve Taraf Ehliyeti
Bir davada davacı ve davalı adı altında iki taraf yer alır. Yazımızda bu tarafların ehliyetini inceleyeceğiz. Taraf Ehliyeti Nedir? Taraf…
Devamını Oku » -
Tebligat Nedir?
Hukuk muhakemesinde önemli bir yer kaplayan tebligatı yazımızda inceleyeceğiz. Tebligat Ne Demek? Tebligat, bir işlem dolayısıyla hukuki olarak etkilenecek olan…
Devamını Oku » -
Dava Sırasındaki Özel Durumlar
Dava süreçlerinde, her davanın kendine özgü koşulları ve hukuki özellikleri bulunabilir. Tarafların durumu, mahkemenin yetkisi veya delil sunma gibi unsurlar,…
Devamını Oku » -
Tahkim Usulü
Tahkim usulü, taraflar arasında çıkan uyuşmazlıkların mahkemeler yerine bağımsız ve tarafsız hakemler tarafından çözülmesini sağlayan alternatif bir yargılama yöntemidir. Tahkim…
Devamını Oku » -
Özel Mahkemeler
Özel mahkemeler, belli kişiler arasında meydana gelen uyuşmazlıkları çözmekle yükümlü mahkemelerdir. Aile Mahkemeleri Aile mahkemeleri, aile hukukuna ilişkin uyuşmazlıkların çözümünde…
Devamını Oku » -
Karar Türleri
Kararlar, davaya olan etkileri ve davayı sonlandırma biçimlerine göre farklı kategorilere ayrılır. Davaya Etkisine Göre Karar Türleri Kararlar, davaya etkilerine…
Devamını Oku » -
Cevap Dilekçesi
Cevap dilekçesi, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü iddialara davalının savunmasını içeren bir yazılı belgedir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na (HMK) göre, yanıt…
Devamını Oku »