Ceza Hukuku
-
Suçun Özel Görünüm Biçimleri
Suçun özel görünüm biçimleri teşebbüs, iştirak ve içtima olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Türk Ceza Kanunu’nun genel hükümler kısmında teşebbüs, iştirak…
Devamını Oku » -
Dava ve Cezayı Düşüren Sebepler
Fail, bir suç işlediğinde devletle arasında bir ceza bağı kurulur. Fakat bazı özel hallere göre bu ceza bağı ortadan kalkar,…
Devamını Oku » -
Tutuklama Nedir? Şartları Nelerdir?
Ceza Muhakemesi Kanununa göre koruma tedbirleri; yakalama, gözaltı, tutuklama, adlî kontrol, arama, el koyma, telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin denetlenmesi, gizli soruşturmacı…
Devamını Oku » -
Suçun Maddi Unsurları Nelerdir?
Suçun maddi unsurları, haksızlığı şekillendiren objektif nitelikli unsurlardır. Aşağıda suçun maddi unsurları ele alınacaktır. Fail Kimdir? Fail; ceza hukuku anlamında…
Devamını Oku » -
Teşebbüs Nedir? Gönüllü Vazgeçme Nedir?
Teşebbüs, gönüllü vazgeçme ve etkin pişmanlık uygulamada birbirine karıştırılmakla birlikte birbirinden ayrı düzenlemelerdir. Genel anlamda teşebbüs; bir suç işleme kararı…
Devamını Oku » -
Güvenlik Tedbirleri Nelerdir?
Güvenlik tedbiri, kişinin topluma kazandırılması ve kişiden veya kullandığı araçtan doğan tehlikelerin önlenmesi amacıyla öngörülen tedbirlerdir. Güvenlik Tedbirleri Türleri Güvenlik…
Devamını Oku » -
Suçun Unsuru Sayılmayan Olgular
Suçun unsuru sayılmayan olgular; ön koşullar, cezalandırılabilme koşulları ve kişisel cezasızlık sebepleri olarak üçe ayrılmaktadır. Ön Koşullar Ön koşullar; suçun…
Devamını Oku » -
Yaptırım Ne Demek?
Yaptırım; ceza hukuku anlamında; suç oluşturan eylemleri işleyenlere karşı devletin kanunla belirlediği ve mahkeme kararıyla uyguladığı hukuksal ve maddi sonuçlardır.…
Devamını Oku » -
Adli Sicil Nedir?
Adli sicil; kesinleşmiş ceza mahkûmiyetleri ve güvenlik tedbirlerine ilişkin bilgilerin tutulduğu sistemdir. Adli sicil, Adalet Bakanlığı, Adli Sicil ve İstatistik…
Devamını Oku » -
Evrensellik (Adalet) İlkesi
Evrensellik ilkesi suçun cezasız kalmaması temeline dayanan; ülkesellik kişisellik veya gerçeklik ilkelerine göre yetkili sayılmayan devletin adaleti sağlamak düşüncesiyle suçu…
Devamını Oku »