Medeni Usul Hukuku

Aile Mahkemeleri ve Görevleri

Aile Mahkemeleri 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun İkinci Kitabında düzenlenen Aile Hukukundan doğan Evlilik Hukuku, Eşler Arasındaki Mal Rejimi, Hısımlık konularındaki uyuşmazlıkları çözmek için kurulmuş özel mahkemelerdendir.

Kanuni düzenleme ile Medeni Kanun ikinci kitabının üçüncü kısmında düzenlenen vesayet ile ilgili görev ve işler aile mahkemelerinin görev alanından çıkartılmıştır. Böylelikle kişinin vesayet altına alınması, vasi atanması gibi işlemler ailem mahkemesinin görev alanından çıkartılmıştır.

Aile Mahkemeleri bu görevlerin dışında 2675 Sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanuna göre aile hukukuna ilişkin yabancı mahkeme kararlarının tanıma ve tenfizini de yapmakla görevlidir. Bu hususla ilgili tanıma tenfiz davalarına ilişkin makalemize göz atabilirsiniz.

Aile Mahkemeleri Kaç Hakimde Oluşur ? Hangi Yargılama Usulü Uygulanır ?

Aile Mahkemeleri tek hakimli mahkemelerdir. Asliye Mahkemesi derecesinde olan mahkemelerdendir. Kural olarak yargılamada yazılı yargılama usulü uygulanmaktadır.

Aile Mahkemesi Hakimlerinin Seçiminde Nelere Dikkat Edilir ?

4787 Sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun 3 maddesi gereğince Aile Mahkemesi hakimlerinin tercihen evli ve çocuk sahibi, otuz yaşını doldurmuş ve aile hukuku alanında yüksek lisans eğitimi yapmış hakimler arasından Hakimler ve Savcılar Kurulunca atanır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu