Sigorta Hukuku

Deprem Sigortası (DASK) Nedir?

Vatandaşlara zorunlu deprem sigortası sağlayan ve bunun yönetiminden sorumlu tutulan bir kamu kurumdur.

1999 yılının son çeyreğinde yaşanan 7.6 şiddetindeki Gölcük depremi ile yaşanan zararlar oldukça yüksekti. DASK da bu depremden sonra benzer özellikteki durumları tekrar yaşanmaması amacıyla kurulmuştur.

Zorunlu Deprem Sigortası; depremden kaynaklanan yangın, yer kayması ve tsunami risklerine karşı maddi güvence sağlamaktadır.

Zorunlu deprem sigortası, sarsıntının konuta verdiği zararları değil, depremden kaynaklı olarak olulabilecek yangın ve tsunami gibi zararlara neden olan risklerde de kişiye güvence altına almıştır. Konutun az hasarlı ya da oturulamaz duruma gelmesi durumlarında varolan zararı karşılayarak hayatın normalleşmesini sağlamaktadır.

Deprem Sigortası Ne İşe Yarar?

Vatandaşların yaşamını kolaylaştırarak, yeniden hayata güvenle devam edebilmesini amaçlamaktadır. Zorunlu Deprem Sigortası ile deprem ve depremden kaynaklı yangın, yer kayması ve tsunami gibi risklerine karşı, sigortalı konut sahibi kişilere maddi güvence sağlar.

İster oturulamaz durumda ister az hasarlı olsun, bina zararını mümkün olan en hızlı şekilde ödeyerek, yaşamın normalleşmesini sağlamaktadır.

DASK, Zorunlu Deprem Sigortası’nın yaygınlığını ülke genelinde sigorta şirketleri ve bunlara bağlı acenteler ve banka şubelerinden oluşan dağıtım ağıyla arttırırken uyguladığı düşük prim maliyetleriyle de herkesin bu güvenceye sahip olmasını kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.

Hasar Tespit İşlemi Nasıl Yapılır?

Hasar tespit, meydana gelen deprem gibi afetler sonrası mimar ve mühendislerden oluşan heyet ile birlikte binadaki zararı gözlemleyerek, değerlendirerek, hasarsız-az-orta – ağır/yıkık olarak sınıflandırılması işlemidir.

Hasar Sorgulama Nasıl Yapılır?

Hasar tespitleri, tespitin bitmesine takiben adres ve kimlik numaraların girerek, e-Devlet üzerinden evinin hasar tespitini görebilir, konu hakkındaki bilgilere ulaşılabilir.

Hasar tespit çalışmaları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na resmi başvurular yapılırken, sigortası olanların zararlarının tazmini için ise Doğal Afet Sigortaları Kurumu’na başvurmaları gerekiyor.

Hasar Sorgulama Nasıl Yapılır?

DASK Başvuru Belgeleri Nelerdir?

DASK başvurusu için gerekli evrak ve bilgileri doğru olacak şekilde bildirmek oldukça önemlidir. Aksi halde yaşanabilecek maddi kayıplar sigortalının sorumluluğundadır.

DASK poliçesi için istenilen belgeler ve bilgiler ise şunlardır:

Sigortalının kimlik ve iletişim bilgileri:

  • Adı
  • Adresi
  • Telefonu
  • Cep telefonu
  • C. kimlik numarası
  • Vergi kimlik numarası (tüzel kişiler için)

Sigortalanacak binanın bilgileri:

  • Açık adresi
  • Tapu bilgileri
  • İnşa yılı
  • Yapı tarzı
  • Toplam kat sayısı
  • Hasar durumu

Sigortalanacak dairenin bilgileri

  • Brüt yüz ölçümü (m²)
  • Kullanım şekli

Kiracı Durumunda Zorunlu Deprem Sigortası Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Zorunla deprem sigortası sadece ev sahiplerinin kendi adına yaptırabileceği bir sigorta türüdür. Kiracı kendi adına Zorunlu Deprem Sigortası yaptıramamaktadır. Yalnızca “Sigorta Ettiren” şeklinde ev sahibi ismine işlem yaptırabilmektedir.

Ev sahibine ait TC numarası ilgili poliçede belirtilir ve “Sigortalı” olarak yer alır. Bu durumda da kendi adına yaptırmış sayılmayacağı için olası bir deprem durumunda tazminat ödeneceği zaman tapuda “Hak Sahibi” olarak belirtilen kişiye ödenmektedir.

Kiracı tarafından yaptırılan sigortalar için, ise ödenen sigorta primi ev sahibinden tahsil edilebilir veya kiradan düşülebilmektedir.

Zorunlu Deprem Sigortası kapsamına giren Abonelik işlemleri sırasında sigorta poliçesinin varlığı elektronik ortamda veya poliçe aslı ile teyit edilmeli ve elektrik dağıtım şirketi kayıtlarına not etmelidir. Kontrol yapılmadan abonelik işlemi tamamlanamaz.

Ev sahipleri elektrik ve su faturasını kendi adına düzenleyecekse, evlerini kiraya vermeden önce Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmalıdır.

Kiracı elektrik ve su faturasını kendi adına düzenleyecekse, bu durumda ev sahibi adına sigorta ettiren olarak Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmalıdır.

Sigorta primlerini bu durumda kiracı öder, daha sonra ev sahibinden alır veya kiradan düşülmelidir.

Zorunlu Deprem Sigortasının Konut Sigortasından Farkı Nelerdir?

Zorunlu deprem sigortasının konut sigortasından farkları:

  • Zorunlu Deprem Sigortası, yaptırılması zorunlu tutulan bir sigorta işlemidir. Konut sigortası ise isteğe bağlı olarak yaptırılır.
  • Konut sigortası poliçesi, sigorta şirketlerinin şartlarına bağlı olarak iptal edilebilir. Zorunlu Deprem Sigortası ise iptal edilemez ve her yıl süresi dolduğunda yenilenmek zorundadır.
  • Zorunlu Deprem Sigortası, yalnızca deprem nedeniyle binanın hasar görmesi ve bu hasarın sigortalılar için maddi kayıp oluşturması durumunda geçerli olur, sigortalıların deprem nedeniyle zarar gören evlerinin değerini karşılar. Konut sigortası ise çok daha geniş kapsamlıdır. Bu sigortanın ana teminatı yangın olsa da poliçeye birden fazla teminat eklenebilir.
  • İki sigorta türü için ödenecek prim tutarları farklılık gö Zorunlu Deprem Sigortası için taban fiyat her yıl yeniden belirlenir. ZDS’de aynı zamanda üst limit de belirlidir. Konut sigortası primi ise sigorta şirketlerinin belirledikleri fiyatlar ve kişilerin istedikleri ek teminatlara göre şekillenir.
  • Zorunlu Deprem Sigortası ve konut sigortası yaptıranlar, belli şartlara bağlı olarak indirimlerden yararlanabilir. ZDS için indirim, her yıl poliçe yenilenirken, bina kat sayısına ve inşaat tarihine göre uygulanır. Konut sigortası indirim oranlarını ise sigorta şirketleri belirler.

DASK Ücreti Ne Kadar? 2023

Dask sigorta bedeli hesaplanırken meskenin metrekaresi için bir bedel belirlenir.

DASK 2023 bedeli; Betonarme yapılar için metrekare bedeli 3.016 TL, diğer yapı tarzları için 2.080 TL olarak belirtilmiştir.

Sık Sorulan Sorular

Deprem sigortası yaptırmak için ne gerekiyor?

Deprem sigortası için aşağıdaki adımlar takip edilmesi gereklidir:

  • Sigortalının adı, adresi, ev ve cep telefon numarası, T.C. kimlik numarası, vergi kimlik numarası (tüzel kişiler için).
  • Sigortalanacak binanın açık adresi, tapu bilgileri, inşa yılı, yapı tarzı, toplam kat sayısı, hasar durumu.
  • Meskenin metrekare cinsinden brüt yüzölçümü ve kullanım şekli

Evin deprem sigortası nasıl yapılır?

DASK internet üzerinden hızlı bir şekilde alınabilir. Yeni poliçede DASK adres kodu ve istenen konut bilgilerini girerek, mevcut poliçe ise, poliçe numarası ve diğer bilgileri girerek sadece internetten teklif alınabilir, sigorta şirketlerinin DASK ürünleri görülebilir.

E-devlet üzerinden DASK yapılır mı?

Doğal Afet Sigortaları Kurumu hizmetleri Doğal Afet Sigortaları Kurumu ile e-Devlet Kapısı altyapısı üzerinden sunulmaktadır.

DASK olmadan ev alınır mı?

Deprem sigortası olan DASK olmadan tapu dairelerinde taşınmaz malların alım satım işlemlerini gerçekleştirmek mümkün değildir.

DASK yapılmaz ise ne olur?

DASK yaptırmayanlara maddi bir yaptırım uygulanmıyor ancak geçerli bir DASK poliçesi bulunmayan evlere elektrik, su, doğalgaz gibi hizmetler verilmiyor.

Av. Ahmet EKİN & Stj. Av. Can ÖZYURT

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu